Notaris vereniging en stichting

Notarissen voor particulieren / ondernemers

< terug

Een coöperatie, onderlinge waarborg maatschappij, vereniging of stichting oprichten

Als we weten wat uw plannen zijn, dan kunnen we u goed adviseren over de rechtsvorm die daar het beste bij past. Wat is jullie doelstelling? Is die maatschappelijk of mag er winst gemaakt worden? Wie mogen er lid worden? Hoe lopen de financiële stromen? En wat gebeurt er als de leden willen stoppen? Of als het toch minder goed loopt dat gehoopt? We denken mee over alle positieve en negatieve scenario’s en we leggen alle afspraken vast in de statuten.

Of wilt u advies over uw BV, NV, joint venture of familiebedrijf?

Een coöperatie oprichten

Zoekt u de kracht van een collectief? Dan kunt u een coöperatie oprichten. We begeleiden dit voor organisaties die hun krachten willen bundelen binnen een grote coöperatie. Maar ook voor zzp’ers en andere personen die samen willen werken en toch zelfstandig willen blijven.

Een coöperatie heeft allerlei praktische en fiscale voordelen. Deze kunnen worden afgezet tegen bijvoorbeeld de voor- en nadelen van een BV. Bijvoorbeeld is de wijze van toetreden en uittreden van leden van de coöperatie anders dan die van het toetreden of uittreden als aandeelhouder van een BV.

Is een coöperatie iets voor uw doelen? Maak gerust een afspraak.

Een stichting oprichten

Als winst niet uw belangrijkste drijfveer is, dan is een stichting oprichten wellicht een goed idee. Een stichting is bedoeld voor een sociaal of maatschappelijk doel. Als er toch winst wordt gemaakt, moet die besteed worden aan het doel van de stichting.

Toch adviseren wij soms ook commerciële bedrijven om een stichting op te richten. Er zijn in ons werkgebied veel organisaties die maatschappelijk betrokken zijn. Met een stichting kunnen ze naast hun commerciële belang ook die maatschappelijke doelen proberen te realiseren.

Een vereniging oprichten

Het verschil tussen een vereniging en stichting lijkt misschien klein. Beide rechtsvormen zijn in principe bedoeld om een doel te behalen en geen winst te maken. Toch is het verstandig om u goed te laten adviseren voordat u voor één van deze rechtsvormen kiest.

Voor een vereniging gelden andere regels dan voor een stichting. Daarom vragen wij altijd goed door naar uw plannen en als dat van belang is kijken we ook naar andere rechtspersonen waarbij u betrokken bent alsmede uw privésituatie.

Samen zorgen we ervoor dat u de beste keuze maakt voor een rechtsvorm.

Meer informatie over dit onderwerp?

Neem vrijblijvend contact op met een notaris die op deze pagina getoond wordt. Of plan met ons secretariaat een vrijblijvende belafspraak in met een notaris.