Notaris ondernemen en bedrijf

Notarissen voor ondernemers

< terug

Groenewegen Notarissen adviseert en begeleidt ondernemers in alle fases van hun bedrijf. Van ZZP’ers die hun eerste stappen zetten in het ondernemen tot concerns met ingewikkelde juridische structuren. Ook internationale bedrijven die een vestiging in Nederland hebben of willen hebben kunnen bij ons terecht. We begeleiden graag familiebedrijven, verenigingen, coöperaties en stichtingen. En we zien onszelf als adviseur van het MKB. Kortom, we hebben ervaring met alle rechtsvormen. We denken graag met u mee over de optimale inrichting van uw bedrijf.

Een BV oprichten

Als u een BV opricht bent u in principe in privé niet aansprakelijk voor de verplichtingen van die BV. U kunt een BV alleen of met meerdere personen oprichten. U bent dan al dan niet samen met de eventuele andere oprichters aandeelhouder. Zeker als u met meerdere personen een BV opricht, is het van belang om goede afspraken te maken. Dit zowel in de statuten als in een aandeelhoudersovereenkomst.

Bij de start van een nieuwe onderneming denkt u misschien vooral aan het ondernemen zelf. Wij zorgen ervoor dat u ook nadenkt over zaken die op lange termijn kunnen ontstaan. En dat er heldere afspraken komen die voor alle partijen in alle situaties goed werken.

Een NV oprichten

Ook voor het oprichten van een NV bent u bij ons aan het juiste adres. U kunt bijvoorbeeld voor een NV kiezen vanwege de grotere internationale uitstraling van die rechtsvorm of omdat deze rechtsvorm voor bepaalde ondernemingen is voorgeschreven, zoals een verzekeringsmaatschappij. Er zijn veel overeenkomsten met een BV.

Maar ook een paar belangrijke verschillen. Zo heeft u voor een NV een flink startkapitaal nodig en zijn de wettelijke regels over de inrichting van de statuten minder flexibel dan bij een BV. Wilt u weten of het voor uw bedrijf handig is om een NV op te richten of een bestaande BV om te zetten in een NV? Neem gerust contact met ons op.

Uw bedrijf gaat fuseren

Of u gaat een joint venture aan. Het is verstandig om hierbij in een vroeg stadium een notaris in te schakelen. Wij begeleiden zowel nationale als grensoverschrijdende fusies in allerlei branches. In het notariaat weten we niet alleen alles over de juridische constructies, maar hebben we ook oog voor alle belangen die daarbij betrokken zijn.

Het is ons vak om de gevolgen van de fusie van alle kanten voor u te belichten, zodat u de juiste keuzes kunt maken. We denken uitgebreid met de partijen mee om alles soepel te laten verlopen.

Uw bedrijf herstructureren of splitsen

Wat wilt u bereiken met de herstructurering van uw bedrijf? Dat is de belangrijkste vraag die we samen moeten beantwoorden. Gaat het om risicospreiding? Draagt u een deel van uw bedrijf over al dan niet in het kader van de bedrijfsopvolgingsregelingen voor de inkomsten- en schenkbelasting? Heeft u plannen voor een nieuw bedrijfspand of gaat u nieuwe activiteiten ontplooien?

Er zijn talloze redenen waarom uw bedrijf anders ingericht moet worden. Als we precies weten wat uw doel is, dan kunnen we het daarna hebben over de vorm. Wilt u een eenmanszaak, VOF-, CV- of maatschapsaandeel inbrengen in een BV? Wilt u een of meer dochtermaatschappijen oprichten en delen van de onderneming laten afsplitsen? Wilt u een deelneming verhangen naar een andere vennootschap? Wij bijten ons graag vast in ingewikkelde juridische constructies, om die vervolgens duidelijk aan u uit te leggen.

Meer informatie over dit onderwerp?

Neem vrijblijvend contact op met een notaris die op deze pagina getoond wordt. Of plan met ons secretariaat een vrijblijvende belafspraak in met een notaris.