Notaris erfenis en schenking

Notarissen voor particulieren / ondernemers

< terug

Wat gebeurt er met uw nalatenschap na uw overlijden? U kunt het precies zo inrichten als u wilt. Wilt u bijvoorbeeld dat uw nabestaanden zelf niets hoeven te regelen? Dan wijst u een executeur aan. Weet u precies wat u aan wie wilt nalaten? We leggen het vast in uw testament. Of heeft u nog helemaal geen idee wat u allemaal kunt regelen? Wij praten u helemaal bij over alle mogelijkheden.

Bent u ondernemer? Zorg dat u ook daarvoor alles notarieel regelt.

Testament opstellen

Stelt u geen testament op? Dan bepaalt de wet wie uw bezittingen en schulden krijgt. Wilt u zelf bepalen naar wie uw bezittingen gaan? Dan kunt u een testament opstellen bij de notaris. Het is verstandig om iedere vijf jaar bij uzelf na te gaan of uw testament nog actueel is. Er zijn namelijk allerlei redenen om uw testament aan te passen. Als u bijvoorbeeld gescheiden bent of uw partner is overleden. Ook onze wetgeving verandert regelmatig. Heeft u uw testament voor 2003 opgesteld laat dan zeker eens door ons checken of alles nog bij uw persoonlijke situatie past.

Verklaring van erfrecht nodig of testament opvragen

Soms is er na het overlijden van een dierbare niet bekend of er een testament aanwezig is en hoe er verder gehandeld moet worden. Kunt u zomaar bij de tegoeden van de overledene? Wij kunnen u voorzien van een verklaring van erfrecht en we kunnen voor u nakijken in het centraal testamentenregister of de overledene een testament heeft opgesteld. Dat helpt u vaak al een heel eind verder.

Hulp bij de afwikkeling van de nalatenschap: nalatenschapscoaching

Wilt u niet dat de afwikkeling van uw nalatenschap zorgen met zich meebrengt voor uw dierbaren? Of bent u erfgenaam of executeur en kunt u wel wat hulp gebruiken? Als onafhankelijke partij helpen wij u om de afwikkeling van de nalatenschap betrouwbaar en deskundig te laten verlopen. Nalatenschapscoaching brengt veel rust voor u.

Schenken op papier

Wilt u dat uw kinderen later minder erfbelasting betalen? Dan kunt u schenken op papier. Deze schuld kunnen uw kinderen niet bij u innen tijdens uw leven. Dat kan pas na uw overlijden. U blijft met schenken op papier dus financieel onafhankelijk van uw kinderen. Schenken op papier kan ook handig zijn als u uw eigen vermogen wilt verlagen. Bijvoorbeeld als u naar een verzorgingstehuis gaat. Of schenken op papier iets voor u is, hangt af van uw persoonlijke situatie. We onderzoeken dit graag met u.

Estateplanning bij de notaris

Samen onderzoeken we hoe we uw vermogen fiscaal zo gunstig mogelijk kunnen overdragen aan uw nabestaanden. Een goed testament en levenstestament mogen hierbij zeker niet ontbreken. Ook bij leven zijn er allerlei constructies mogelijk, bijvoorbeeld door te schenken op papier. Omdat we naast personen- en familierecht ook veel deskundigheid hebben van ondernemingsrecht, kunnen we alle onderdelen van uw vermogen hierin meenemen.

Meer informatie over dit onderwerp?

Neem vrijblijvend contact op met een notaris die op deze pagina getoond wordt. Of plan met ons secretariaat een vrijblijvende belafspraak in met een notaris.